Actueel

Woningverduurzaming

Sluit je binnenkort een hypotheek af voor de aankoop van je huis? Of wil je je hypotheek verhogen voor een verbouwing of onderhoud? Een goed moment om budget mee te nemen voor energiebesparende maatregelen en verduurzaming van je huis. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie. Je energiekosten dalen en je wooncomfort neemt merkbaar toe. De kosten zijn vaak lager dan veel mensen denken.

 

Een budget voor verduurzaming?

Bij normale energiebesparende verbeteringen heeft jouw geldverstrekker vooraf een specificatie nodig. Dat is een lijst van de voorgenomen energiebesparende maatregelen en de geschatte kosten per maatregel. Kortom, je moet er vooraf goed over nadenken.

Een energiebespaarbudget werkt veel eenvoudiger en biedt jou meer tijd en gemak. Je hoeft vooraf geen specificatie aan te leveren. Nadenken over verduurzaming kan ook prima nadat je de sleutel van jouw nieuwe woning al hebt gekregen of tijdens het maken van de verbouwingsplannen. Als je jouw keuze hebt gemaakt en de energiebesparende maatregelen hebt laten uitvoeren, dan stuur je de factuur naar de geldverstrekker. Die controleert of de maatregel binnen je energiebespaarbudget past. En daarna wordt de factuur betaald. Handig, snel en duurzaam, dat is het energiebespaarbudget!

 

Hoeveel kan ik lenen?

Voor de investering in energiebesparende maatregelen kun je een hypotheek aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning, in plaats van maximaal 100%. Deze extra financieringsruimte noemen wij het Energiebespaarbudget.

 

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

De aanvullende lening moet verantwoord zijn bij je inkomen. Omdat je energierekening lager zal worden door het verduurzamen van je woning, mag je op basis van je inkomen 9.000 euro extra lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Deze verruiming geldt alleen voor inkomens vanaf 33.000 euro.

Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort. Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op je hypotheek.

 

Wat valt onder energiebesparende maatregelen?

  • een HR ketel
  • gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie
  • HR++ (of hoger) beglazing
  • energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieon­derdelen
  • energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren
  • een warmtepomp
  • warmteterugwinning
  • een zonneboiler
  • zonnecellen
  • of een combinatie hiervan