Actueel

DNB: Fiscale prikkels lenen en sparen afbouwen

Nederlandse huishoudens sparen te veel én lenen te veel. Volgens DNB komt dit onder meer door de fiscale prikkels op het gebied van pensioen en de eigen woning. “Een integraal beleid met minder verstorende fiscale prikkels kan zowel huishoudens zelf als de economie als geheel ten goede komen”, meent DNB-directeur Job Swank.

In een Occasional Study formuleert DNB een aantal ideeën om het maximale sparen én het maximale lenen van Nederlandse huishoudens te verminderen en onevenwichtigheden tussen de generaties rechter te trekken. “De ideeën moeten wel in samenhang met elkaar worden gezien”, zegt Swank in een interview in NRC Handelsblad.

Zo dreigt de huidige verplichting tot volledige aflossing van de hypotheek te leiden tot nóg meer besparingen. Volgens DNB is het beter de aflossingsverplichting te verminderen maar aan de andere kant de fiscale aftrek van de hypotheekrente (sneller) af te bouwen. Het eigen huis wordt zo een ‘normaler’ bestanddeel van het vermogen en moet volgens Swank dan verhuizen naar box 3 bij de belastingaangifte. De ontwikkeling van een veel grotere vrije huursector dan nu moet het normaler maken om te huren in plaats van te kopen. Tegelijk wordt zo het ‘scheefwonen’ ook aangepakt.

 

Minder paternalisme

“Het paternalisme op pensioengebied kan minder”, zegt Swank. De verplichting tot pensioensparen zou kunnen afnemen met de hoogte van het inkomen. “Wie meer dan 60.000 euro per jaar verdient, moet in staat zijn, en worden gesteld, om zelf te bepalen hoeveel er wordt weggezet voor de oude dag.”

Volgens Swank kan dit samengaan met afschaffing van de ‘doorsneepremie’ op pensioenen. Nu betaalt iedereen dezelfde premie, terwijl jongere generaties bij aanvang veel minder pensioenrechten opbouwen dan oudere. Dat is niet alleen goed voor de dertigers in de knel. “Als je de doorsneepremie ‘actuarieel fair’ maakt”, aldus Swank, “dan zou een starter op de arbeidsmarkt veel minder premie betalen. Dat is goed voor de economie, omdat er door deze groep meer besteed wordt.”

Bron: vvponline.nl