Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van:
- Woningbouw, zoals woningen en appartementen.
- Utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen, gebouwen voor gezondheidszorg en overheidsgebouwen.
Controleer of uw woning al een energielabel heeft
U kunt opzoeken of uw woning een geldig energielabel heeft op de website www.energielabel.nl. Is er een geldig energielabel geregistreerd op uw adres? Dan wordt de energielabelklasse hiervan weergegeven.
Gaat het om nieuwbouw? Dan krijgt u als huiseigenaar bij de aankoop een energielabel met de status voorlopig. En pas bij oplevering een energielabel met status definitief. Let op dat u het energielabel met status definitief ontvangt, want deze heeft u nodig als u binnen 10 jaar weer uw woning gaat verkopen of verhuren.
Energielabel aanvragen
Houd er rekening mee dat een energieadviseur het bezoek aan uw woning moet inplannen. Vraag daarom uw energielabel op tijd aan.
- Zoek een energieadviseur woningbouw en vraag één of meerdere offerte(s) aan. Bijvoorbeeld via de website woninglabel.nl. Hier kunt u door middel van het invoeren van uw postcode + huisnummer en het type woning een overzicht vinden met verschillende energielabel adviseurs die u kunt benaderen.
- Bevestig de offerte en maak een afspraak met uw energieadviseur.
- De energieadviseur neemt de woning ter plaatse op. Voor deze woningopname moet u aanwezig zijn. Zorg daarnaast dat u zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar heeft. Zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen.
- De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze. Hierna ontvangt u het afschrift van het energielabel.
Werkwijze energieadviseur voor energielabel
De woningeigenaar maakt een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld de afmetingen en de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren. En de installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
- verwarming;
- warm water;
- ventilatie;
- koeling van de woning.
Zo stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Kosten nieuw energielabel
De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- type woning;
- beschikbare documenten over de woning;
- de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.
Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel.
Vereenvoudigd energielabel en Energie-Index blijven blijven geldig
Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel of een Energie-Index? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vindt u de ‘geldig tot’ datum.
(Bron: Rijksoverheid.nl)